Відтворна функція телиць та методи її корекції
63

2.3.2.Методи біохімічних та гематологічних досліджень крові

 

 

З метою визначення ефективності дії різних біологічно активних препаратів як на відтворну систему телиць різних порід, так і на організм тварини взагалі, були проведені комплексні дослідження кількісного та якісного складу периферійної крові.

Для гематологічних досліджень кров брали з яремної вени з 8 – ї до 10 – ї години ранку (через 4 години після годівлі, оскільки це суттєво впливає на вміст у крові ліпідів, цукру, холестерину тощо [312]), дотримуючись правил асептики та антисептики. Стабілізували 1 % - ним розчином гепарину на фізіологічному розчині (по 2 – 3 краплі на 15 – 20 мл крові). Використовували саме гепарин, бо він є кращим антикоагулянтом із відомих на даний час, бо негативно не впливає на біохімічні показники крові [312]. Дослідження проводилися у день взяття крові, оскільки в ній швидко відбувається розпад усіх сполук. Визначали вміст гемоглобіну (оскільки він забезпечує нормальний перебіг енергетичних процесів в організмі [329]), еритроцитів та лейкоцитів (показників умов годівлі та утримання дослідних тварин [329]). Кількість еритроцитів і лейкоцитів визначали за допомогою мікроскопу в камері з сіткою Горяєва, гемоглобіну – гемометром типу Салі (ГС – 3) (метод Вінтруба).

Для біохімічних досліджень використовували сироватку крові. Визначали вміст загального білка (з метою з’ясування забезпечення транспорту речовин у тканинах [329]) рефрактометричним методом, оскільки він є найбільш точним та зручним у виконанні. Альбуміни, глобуліни, у тому числі α, β, γ та альбуміно – глобулінове співвідношення - методом “Білкових фракцій”, використовуючи основні реактиви: KH2PO4 та NaOH виробництва “Макрохім”. Вітамін А та каротин, для з’ясування процесів, які відбуваються в тканинах слизових оболонок статевих органів, визначали за методикою Бессея в модифікації А.А. Анісової на спектрофотометрі з використанням ксилоло-октанової суміші. Загальний кальцій (бере участь у різних ферментативних процесах, активує ферменти