Відтворна функція телиць та методи її корекції
157

У зимовому раціоні було недостатньо сирого жиру, сірки, цинку. Також не вистачало магнію, каротину, фосфору, міді, кобальту, марганцю, йоду та був надмірний вміст вітамінів Д та Е.

У літньому раціоні не вистачало сирого жиру, фосфору, магнію, сірки, цинку, йоду та вітаміну Д, тоді як вітамін Е перевищував необхідну норму.

Поряд із переліченими дефіцитами в раціонах на зимовий і літній період спостерігались надлишки кормових одиниць, обмінної енергії, сухої речовини, перетравного протеїну, сирої клітковини, крохмалю, цукрів, кальцію, калію, заліза, вітаміну Д та вітаміну Е, а в літньому було забагато міді, кобальту, марганцю та каротину.

Незбалансованість енергетичного рівня раціонів, нестача в них необхідних для життєдіяльності компонентів знижують рівень обмінних процесів, імунобіологічну реактивність організму, кислотно-лужну рівновагу, вміст вільних амінокислот, резервну лужність і рівень цукру в крові. А також неповноцінна годівля обумовлює підвищення вмісту кетонових тіл, холестерину,   піровиноградної  і   молочної  кислот,   і  як наслідок, - розлад обміну речовин.

У теличок розвивається так званий кормовий інфантилізм – недорозвиток статевих органів, значне запізнення в досягненні ними племінної зрілості, що без сумніву негативно позначається на відтворній здатності тварин [129].

Відомо, що для нормального функціонування органів репродуктивної системи великої рогатої худоби, їх раціон повинен містити 3,5-3,9 г фосфору на 100 г перетравного протеїну і 7-7,5 г кальцію. За даними багатьох авторів зниження або підвищення цих показників спричиняє негативний вплив на відтворну функцію корів. Нестача фосфору в організмі самки також може призвести до ураження яєчників і порушення фолікулогенезу. Недостатня кількість йоду в раціоні телиць могла супроводжуватися нейрогуморальними розладами функції яєчників та матки, порушенням фолікулогенезу і неповноцінністю статевих циклів [276].