Відтворна функція телиць та методи її корекції
175

10.Найбільша економічна ефективність по кожній групі відносно контрольної (0 грн.) за 365-денний термін досліду, не враховуючи показники затрат праці та заробітної плати персоналу, була отримана після введення ПДЕ і склала 11339,75 грн. - у телиць швіцької породи та 10016,78 грн. - у тварин голштінофризької породи, тоді як після комплексного застосування естрофану та тривітаміну цей показник склав – 8579,9 грн. у телиць швіцької породи, та 7578,91 грн. у тварин голштінофризької породи. Найгірший результат був отриманий після застосування естрофану – 4847 грн. у телиць швіцької породи та  4200,73 грн. у тварин голштінофризької породи.

 

ПРОПОЗИЦІЇ ВИРОБНИЦТВУ

 

1.В господарствах із виробництва молока систематично (не рідше одного разу на квартал) проводити гінекологічну диспансеризацію фізіологічно зрілих телиць для встановлення причини неплідності.

2.Для забезпечення проявлення повноцінного статевого циклу при анафродизії, та підвищення заплідненості телиць, рекомендуємо одноразове підшкірне введення біостимулятора ПДЕ (плацента денатурована емульгована) в дозі 20 мл, або комплексне його введення в тій же дозі з одноразовим внутрішньом’язовим введенням тривітаміну в дозі 5 мл.

3.Матеріали дисертації пропонуємо використовувати у навчальному процесі при викладанні ветеринарного акушерства, гінекології та біотехнології розмноження сільськогосподарських тварин на зооінженерних та факультетах ветеринарної медицини вищих аграрних навчальних закладів України.