Відтворна функція телиць та методи її корекції
25

Експериментально доведено, що нестача вітаміну А негативно впливає на прояв відтворної функції у корів і телиць. Порушується статева циклічність, спостерігається переродження епітелію статевих органів, знижується заплідненість, порушується розвиток плоду і плаценти [119,120.121]. Вітамін А впливає на морфологічний функціональний стан регуляторних систем функції відтворення у телиць [118,120,123.257].

Доведено стимулюючу дію на корів вітамінів D, А і Е; комплексів А Е С; А і Е при гіпофункції яєчників; А D Е у вигляді ін'єкцій або перорально з кормом  для  підвищення  запліднюваності [120,121.258]. Тривітамін, за даними деяких авторів, дає кращий ефект при стимуляції охоти, ніж СЖК [121,122].

Вітамінні препарати впливають позитивно на статеву функцію, але повільно [121,122,123]. Краще їх поєднувати з гормональними препаратами [119,120,121,123].

Імуномодулятори – це препарати, які змінюють імунологічний статус організму шляхом прямого чи посереднього впливу на імунокомпетентні клітини і продукти їх життєдіяльності. До природних імуномодуляторів належать гуморальні фактори тімусу, інтерферони, простогландини та інше.

За допомогою імуномодуляторів можливо цілеспрямовано впливати на різні етапи імунологічної відповіді: проліферацію клітин гемо – та лімфопоезу, диференціацію та спеціалізацію клітин Т-системи, активацію функцій макрофагів, підготовку відповідних клітин організму до продукції інтерферонів різних медіаторів [124].

Лактотерапія. З метою стимуляції відтворної функції статевої системи великої рогатої худоби не припиняється і використання аутомолозива. Підшкірне його введення в дозі 15 - 35 мл (краще з антибіотиками) знижує вміст прогестерону в крові, а β - естрадіолу підвищує [126,127]. У результаті сприятливих гормональних зрушень стимулюється відтворна функція корів [