Відтворна функція телиць та методи її корекції
27

Також запропоновано два основних способи синхронізації статевої охоти та овуляції:

- пригнічення функції яєчників, за якими слідує ріст фолікулів і овуляція;

- стимуляція регресії жовтого тіла з подальшим ростом фолікулів.

При першому способі використовують прогестерон чи його аналоги в комплексі з естрогенами.

При другому способі використовують маткові подразнювачі чи систематичний вплив на жовте тіло речовинами, що викликають його регресію. При введенні прогестагенів у комбінації з простагландинами ступінь синхронізації циклічної активності яєчників є невисокою, заплідненість тварин сягає 54 - 67% після осіменіння в перший статевий цикл [7].

У сучасних умовах календарне планування відтворних процесів стало необхідністю [93,137,81].

Підвищена увага до питання синхронізації статевої функції пояснюється важливими перевагами, які вона дає тваринникам - практикам. Однією з основних переваг є можливість скорочення злучної кампанії до 10 - 15 днів і більш точного планування строків отримання приплоду. Скорочення злучної кампанії зменшує затрати праці [138].

Виникає можливість виключити визначення охоти пробниками, але при утриманні телиць у великих масивах, без прогулянок, на прив'язі, це важко виконати [81,93,139,140,141].

Метод синхронізації охоти є необхідним для полегшення організації штучного осіменіння в скотарстві. Він дозволяє більш раціонально використовувати сперму імпортних бугаїв і отримувати турові отелення в строки, вигідні господарству. Також синхронізація дозволяє скорочувати сервіс - період у корів, отримувати гібриди великої рогатої худоби з яками [140,141].