Відтворна функція телиць та методи її корекції
47

Для дослідження дії тканинного препарату ПДЕ на організм тварин у порівняльному аспекті, нами були використані широко відомі та часто вживані   стимулятори відтворної функції самиць - естрофан (250 мг de cloprostenol (sous forme de sel sodique) dans 1 ml de solution) виробництва Чеської республіки та вітамінні препарати.

Дослідження проводились протягом 1999 – 2002 років у господарствах Сумської області: КСП “Семенівське” Липово-Долинського району (с. Семенівка), ВАТ “Племзавод, Михайлівка” Лебединського району (с. Михайлівка), ТОВ агрофірма “Косівщинська” (с. Косівщина); кафедрі акушерства і хірургії Сумського національного аграрного університету, у лабораторії Сумської обласної дитячої клінічної лікарні, у радіоімунологічній лабораторії Сумського обласного диспансеру радіозахисту населення та лабораторії ветеринарної медицини Сумського району.

Вивчення стимулюючого та синхронізуючого ефекту тканинного препарату ПДЕ в порівняльному аспекті з вітамінно – гормональними препаратами (аналог простагландину Ф – 2α естрофан, декавіт та тривітамін) проводилось в умовах господарств Сумської області на 582 телицях парувального віку різних порід (симентальська, швіцька, голштінофризька ).

Вплив біостимуляторів у порівняльному аспекті на відтворну здатність та загальний стан організму тварин вивчали в різни пори року, а також шляхом апробації їх впливу та досліду з комплексним застосуванням тканинного препарату ПДЕ та тривітаміну при штучному заплідненні.

Осіменіння телиць, які проявили статеву охоту, проводили ректоцервікальним та епіцервікальним методом штучного осіменіння, через 10 – 12 годин осіменіння повторювали. Сперму для осіменіння телиць отримували з місцевих спермобанків в облицьованих та відкритих гранулах. Безпосередньо перед осіменінням сперму розморожували, проводили оцінку якості на активність. Активність сперми визначали під мікроскопом при температурі 38± 0,5ºС у балах, враховуючи процент сперміїв із прямолінійно – поступальним рухом. Для осіменіння телиць використовували сперму з активністю не нижче чотирьох балів.