Відтворна функція телиць та методи її корекції
95

Результати досліду апробації впливу біологічно активних препаратів за їх впливом на відтворну функцію телиць трирічного віку і більше дозволяють зробити висновок про те, що утримання, стимуляція, синхронізація та введення в основне стадо тварин, які своєчасно не проявляли синхронних статевих циклів у такому віці та не були заплідненими, – недоцільне і призводить до значних економічних збитків тих господарств, які утримують телиць таких вікових груп для поповнення ними основного маточного поголів’я.

 

3.3. Стимуляція та синхронізація відтворної функції телиць швіцької та голштінофризької порід

 

За даними досліджень багатьох авторів, оптимальним часом для осіменіння телиць є 16 – 17 місяців. [296, 309] Запліднення телиць до 13 - ти місяців не рекомендоване через несформованість і недорозвиненість молочної залози, інтенсивність росту і розвиток якої після запліднення гальмується або неможливий.[296,309]

Виходячи з результатів першого досліду з апробації біологічно активних препаратів на телицях симентальської породи, для проведення клініко-експериментальних досліджень і формування дослідних і контрольних груп, ми відбирали телиць більш ранньої вікової категорії.

Дослід було проведено протягом 2000 року у двох господарствах Сумської області та телицях голштінофризької та швіцької порід, віком від 15-ти до 21-го місяців.

Результати стимуляції та синхронізації статевої охоти наведені в таблицях 3.3.1 та 3.3.2 та  рисунках 3.3.1 та 3.3.2.

З даних рисунку 3.3.1 та 3.3.2 видно, що найкращий синхронізуючий результат (враховуючи сезонну динаміку) прояву телицями голштінофризької та швіцької порід першого статевого циклу відмічався після введення препарату ПДЕ, тобто в перших дослідних групах.