Гігієна ставкового рибництва
5

3. Види ставків за призначенням та системи водопостачання

 

 

 

За типом розміщення стави поділяють на: заплавні, руслові, балкові, ставкові господарства бувають тепло і холодноводими. В свою чергу вони поділяються на повносистемні і неповносистемні. Повносистемні можуть бути побудовані в колгоспах при наявності річки або будь-якої іншої водойми. Неповносистемні бувають двох типів:

а) риборозплідники, де вирощують рибопосадковий матеріал для зариблення нагульних ставків;

б) рибоводні ферми.

У своєму розпорядженні повинні мати переднерестеві, карантинні, нерестові, літньо маточні, вирощувальні і зимувальні ставки.

Ставки за своїм значенням діляться на: головні - водопостачальні; промислові-нерестові, малькові, вирощувальні, вигульні і маточні; промислово-зимні -  для зберігання риби в зимній період.

Нерестові ставки служать для розмноження риби. Ці ставки розміщують далеко від дороги, на незаболочених ділянках, з нейтральним або слаболужним ґрунтом і захистом від пануючих вітрів. Глибина ставка від 0,4 до 0,5 метрів, дно повинно мати схил.  Водопостачання та водозлив ставків повинні бути незалежними.

Малькові ставки призначені для підросту личинок. Площа ставка 0,25-1,5 га. В таких ставках мальків вирощують 15-18 днів.

Вирощувальні ставки використовуються для вирощування молодняку до певної маси. Площа ставків може досягати 20 га. Оптимальна глибина ставків 70-80 см.

Вигульні ставки використовуються для вирощування товарної риби. Розміри таких ставків складають декілька гектарів. Середня їх глибина від0,8-1,5 м.

Маточні ставки будують для утримання плідників і ремонтного молодняку. Вирощення їх в окремих ставках являються переносниками збудників різних захворювань молоді. Маточні ставки літом повинні відповідати вимогам ветеринарно-санітарного контролю. Площа маточних ставків залежить від числа плідників і ремонтного