Гігієна ставкового рибництва
7

4. Санітарно-гігієнічні вимоги до води в ставках. Особливе обладнання водоспусків. Вплив фізичних та хімічних факторів на рибу

 

 

Біологічні особливості риб тісно пов’язані з середовищем, в якому вони живуть -  водою.

Ріст риби залежить від різних факторів: температури, вмісту газів і солей  воді, складу корму та ін. У зв’язку з цим фізичні й хімічні властивості води мають важливе значення. До фізичних властивостей належить температура, колір, прозорість, запах і смак води; до хімічних – вміст кисню, вуглекислоти, сірководню, заліза, кальцію, магнію, фосфору та інших елементів.

Температуру води в ставках вимірюють за допомогою водного термометра із шкалою від -3 градусів С до +35-40 градусів С. Більшість риб живуть у теплих водах. При низьких температурах риба недостатньо розвивається, погано засвоює корм.

Колір води визначають за допомогою шкали. Колів води виражають в умовних одиницях – градусахкольоровотсі. Колір понад 40 градусів  - високий.

Прозорість води оцінюють за такими показниками: зовсім прозора, злегка каламутна, каламутна, дуже каламутна. Прозорість води визначають за допомогою металевого диска Секкі.

Запах води визначають за допомогою органів нюху.

Кисень розчинений у воді має велике значення в житті риб. Холодолюбні риби його потребують більше, ніж теплолюбні. Концентрація кисню у воді повинна бути не менше 5-8 мт/л. Підвищений вміст вуглекислоти до 30 мт/л впливає на фізіологічний стан риб, знижує здатність гемоглобіну зв’язувати кисень, що призводить до погіршення дихання.