Система заходів запобігання банкрутству підприємства (на прикладі ВАТ «Іршанський ГЗК «Кварцит»)
27

-        рання діагностика кризових явищ у фінансовій діяльності підприємства. Враховуючи, що загроза банкрутства підприємства реалізує самий високий рівень катастрофічного ризику, який притаманний фінансовій діяльності підприємства, і пов'язана з найбільш відчутними  втратами капіталу його власниками, вона повинна діагностуватися на самих ранніх стадіях з метою  вчасного використання можливостей її нейтралізації.

-        диференціація індикаторів кризових явищ до ступеня їх небезпеки для фінансового розвитку підприємства. Фінансовий менеджмент використовує в процесі діагностики банкрутства підприємства велику кількість індикаторів його кризового розвитку. Ці індикатори фіксують різні аспекти фінансової діяльності підприємства, характер яких неоднозначний. У зв'язку з цим, в процесі антикризового управління підприємством необхідно відповідним чином згрупувати індикатори кризових явищ за ступенем їх небезпеки для фінансового розвитку підприємства[38,c.74].

-        швидкість реагування на окремі кризові явища в фінансовому розвитку підприємства. У відповідності з теорією антикризового фінансового управління кожне кризове явище, яке з'явилось, не тільки тенденцію до розширення з кожним новим господарським циклом підприємства, але й породжує нові кризові фінансові явища. Тому, чим раніше будуть застосовні антикризові механізми по кожному кризовому явищу, що діагностується, тим більші можливості буде мати  підприємство для відшкодування порушеної фінансової рівноваги.