Система заходів запобігання банкрутству підприємства (на прикладі ВАТ «Іршанський ГЗК «Кварцит»)
33
  1.               Забезпечення фінансової рівноваги на тривалий період. Повна фінансова стабілізація  досягається лише тоді, коли підприємство забезпечило тривалу фінансову рівновагу  в процесі свого наступного економічного розвитку, тобто створило основи стабільного зниження вартості капітулу, який використовується, та постійного росту своєї ринкової вартості. Ця задача потребує прискорення темпів економічного розвитку на основі внесення визначених змін в окремі параметри фінансової стратегії підприємства. Скорегована, з урахуванням  несприятливих факторів, фінансова стратегія підприємства повинна забезпечувати високі темпи стійкого росту цього операційної діяльності при одночасній нейтралізації його банкрутства в наступному періоді[42,стор.31].

Кожному етапу фінансової стабілізації підприємства відповідають певні її внутрішні механізми, які в практиці  фінансового менеджменту прийнято поділяти на оперативний, тактичний та стратегічний.

Оперативний механізм фінансової стабілізації заснований на принципі “відсіку лишнього”, являє собою захисну реакцію підприємства на несприятливий фінансовий розвиток і позбавлений будь-яких наступальних  управлінських рішень.

Тактичний механізм фінансової стабілізації, використовуючи окремі захисні заходи, в переважному вигляді являє собою наступальну тактику, яка спрямована на перелом несприятливих тенденцій фінансового розвитку і виходу  на рубіж фінансової рівноваги  підприємства.

Стратегічний механізм фінансової стабілізації являє собою виключно наступальну стратегію фінансового розвитку, які забезпечують оптимізацію необхідних фінансових параметрів, що підпорядкована  цілям прискорення всього економічного росту підприємства[44,стор.3].