Система заходів запобігання банкрутству підприємства (на прикладі ВАТ «Іршанський ГЗК «Кварцит»)
79

, що дорівнює шести місяцям :

Кв= Кп 1+ 6 / Т(Кп1 –Кп2)/ Кнп;                    (2.13)

Де Кп1,2- коефіцієнт покриття на початок і кінець звітного періоду;

Кнп- нормативне значення коефіцієнту покриття;

6- період відновлення платоспроможності, міс,;

Т –тривалість звітного періоду, міс.

Коефіцієнт відновлення платоспроможності зі значенням більше 1 свідчить про реальну можливість підприємства відновити свою платоспроможність. Коефіцієнт відновлення платоспроможності зі значенням менше 1 свідчить про те, що у підприємства у найближчі шість місяців немає реальної можливості відновити платоспроможність.

Коефіцієнт втрати платоспроможності (Кв) знаходиться як відношення розрахункового коефіцієнта покриття до його встановленого значення. Розрахунковий коефіцієнт визначається аналогічно коефіцієнту відновлення в перерахунку на період втрати платоспроможності, що дорівнює трьом місяцям:

Кв = Кпк х 3 / Т (Кп1 –Кп 2)/ Кнп;

Де З- період втрати платоспроможності підприємства, міс.

Коефіцієнт втрати платоспроможності зі значенням більше 1 свідчить про реальну можливість підприємства не втратити платоспроможність. Якщо значення коефіцієнта втрати платоспроможності менше за 1, то це свідчить про те, що підприємство у найближчі три місяці може втратити платоспроможність.

На наступних етапах аналізу детально вивчаються шляхи поліпшення структури балансу підприємства та його платоспроможності.

Неплатоспроможність підприємства є передумовою до застосування процедури санації. Для того, щоб заради відновлення платоспроможності підприємства застосовувалася процедура санації, необхідно, щоб один з коефіцієнтів (Кп або Кз) на кінець кварталу перевищував нормативне значення або протягом кварталу спостерігалося їх зростання