Створення навчальних ігор в процесі економічного навчання
13

Викладач мусить переконати студентів, що завжди (і в грі, і в житті) виграють тільки «бігуни на довгі дистанції», тобто ті, хто доводить справу до кінця.

 

 

1.3. Створення навчальної гри

 

 

Існує два принципові підходи до розробки ігор: німецький і американський.

Перший характеризується високим ступенем адекватності процесу, створенням складної, але точної моделі. Другий полягає в тому, що моделюються тільки генеральні закономірності.

Німецький підхід дуже ускладнює гру, ми хоч-не-хоч ризикуємо потонути у деталях. Американський підхід спрямований на те, щоб гра навчала мислити. За американського методу спочатку аналізуються кілька кращих підручників, з них вибирається кілька проблемних питань. Потім створюють основні моделі цих питань, описують їх основні характеристики і потрібну стратегію вирішення.

При розробці гри або тренінгу весь процес навчання треба подати як цілісну систему, кінцевою метою якої є вирішення принципових завдань навчання:

- Яким має бути учень.

- Що він має знати.

- Що він має вміти.

Йдеться про необхідний комплекс особистісних і професійних якостей, заданих метою навчання. І саме ця мета є головним системостворюючим фактором у виборі тих чи інших тренінгів.

Будь-які ігри передбачають наявність таких основних етапів:

- Вступна частина (мета ігрового заняття).

- Підготовча частина (правила гри).

- Гра (постановка завдань, сáме гра).

- Аналіз результатів, підведення підсумків.