Формування і розвиток вільних економічних зон в Україні
15

Таким чином, складання проектів вільних економічних зон передбачає розробку оптимальної комбінації варіантів складових організаційно-економічного механізму.

Сформовано і рекомендовано до використання алгоритм процесу розробки і реалізації проектів вільних економічних зон в сучасних умовах. З метою ж відпрацювання основних елементів загальної методики розробки техніко-економічного обґрунтування доцільності створення і функціонування вільних економічних зон (ТЕО ВЕЗ) пропонується розгляд її окремих положень на прикладі проекту конкретної вільної економічної зони.

Одними з найважливіших вимог до організації вільних економічних зон, є, на наш погляд, послідовність розробки і реалізації проекту зони (за участю місцевих органів влади) в ув’язці з планами комплексного соціально-економічного розвитку території та обов’язкова підготовка техніко-економічного обґрунтування доцільності створення вільних економічних зон.

Кожна конкретна вільна економічна зона в процесі свого становлення і розвитку повинна пройти три основні етапи: доінвестиційний, етап інвестування та оперативний етап. Механізм поетапної розробки і реалізації проектів вільних економічних зон зображено на рисунку 1.1.

Термін реалізації основних етапів розрахований на основі терміну діяльності “усередненої” зони (20 років) для національних проектів.

Основним елементом у структурі механізму проектування вільних економічних зон є розробка пакету документів. Цю роботу слід розпочинати лише тоді, коли є впевненість у можливостях фінансування даного проекту вітчизняними та іноземними інвесторами.

Законодавство України передбачає розробку п’яти відповідних документів щодо створення спеціальної (вільної) економічної зони:

1) рішення місцевої Ради та місцевої державної адміністрації з клопотанням про створення спеціальної (вільної) економічної зони (у разі створення зони за її ініціативою) або письмову згоду відповідних місцевих Рад народних депутатів та місцевих державних адміністрацій, на територіях яких має бути розташована спеціальна (вільна) економічна зона (у разі створення зони за ініціативою Президента або Кабінету Міністрів України);