Механізм оцінки ефективності діяльності підприємства
111

Перелічені вище напрями підвищення ефективності діяльності ДП «Поліський спецлісгосп» тісно пов'язані між собою і створюють реальну технічну базу для більш ефективного функціонування підприємства, включаючи лісопилення, деревообробку, лісохімію.

Підвищення технічного рівня виробничого потенціалу лісгоспу є реальною передумовою для підвищення ефективності роботи цехів, пов'язаних із механічною і хіміко-технологічною переробкою деревини як основного сировинного ресурсу. Кожна з галузей послідовної переробки деревини має свої резерви і особливості більш раціонального використання ресурсів.

У лісопильному виробництві лісгоспу підвищення технічного рівня спрямоване на удосконалення якісної структури пилопродукції, комплексне використання пиловочника, механізацію, автоматизацію трудомістких процесів.

Основними напрямами підвищення технічного рівня в лісопиленні є ріст механізації трудомістких процесів торцювання і сортування пиломатеріалів; збільшення частки сухих пиломатеріалів; впровадження нових технологій з обробки пиломатеріалів після сушіння; розширення обсягу та масштабів відвантажування пиломатеріалів у пакетах. Це сприяє вивільненню трудових ресурсів. Механізація процесу розсортування дасть змогу вивільнити 6 робітників на І00 тис. м3 пиломатеріалів.

Важливе значення має підвищення рівня концентрації лісопильного виробництва. Низький рівень концентрації та спеціалізації виробництв на Поліському спецлісгоспі є причиною нераціонального використання сировини. Лісопилення здійснюється часто в непридатних, тимчасових приміщеннях; коефіцієнт змінності на підприємстві не перевищує 1. Понад половину ліквідних відходів лісопилення на підприємстві не використовується як енергетичне і побутове паливо [44,с.109].

Розвиток консервної промисловості в лісгоспі є однією із перспективних напрямків. Так як скорочення об'ємів лісозаготівель призводить до зменшення значення лісопереробної галузі. Переробка продуктів побічного користування лісом все більш стає значущою для лісгоспу.