Механізм оцінки ефективності діяльності підприємства
93

10. Інституціональні механізми. Для безперервного підвищення ефективності діяльності підприємства держава має створити відповідні передумови, що забезпечувати його постійне функціонування.

11. Інфраструктура. Важливою передумовою зростання ефективності діяльності підприємства є достатній рівень розвитку мережі різноманітних інституцій ринкової або виробничо-господарської інфраструктури. Підприємство користується послугами інноваційних фондів і комерційних банків, бірж та інших інститутів ринкової інфраструктури.

12. Структурні зміни в суспільстві також впливають на показники ефективності господарювання підприємства. Найважливішими є структурні зміни економічного і соціального характеру. Головні з них відбуваються в таких сферах:

а) технологіях, наукові дослідження та розробки, супроводжувані революційними проривами в багатьох галузях знань;

б) склад та технічний рівень основних фондів;

в) масштаби виробництва та діяльності;

г) моделі зайнятості населення в різних виробничих і невиробничих галузях;

д) склад персоналу за ознаками статі, освіченості, кваліфікації тощо.

Якщо підприємство зуміє вміло використати всі системи перелічених чинників, то зможе забезпечити достатні темпи зростання ефективності виробництва. При цьому обов’язковість урахування зовнішніх чинників не є такою жорсткою, як чинників внутрішніх.

 

3.2. Оптимізація оцінки ефективності діяльності ДП «Поліський спецлісгосп»

 

 

За сучасних умов зростання конкуренції, особливого значення набуває оцінка та планування господарсько-фінансової діяльності підприємства. Характеризуючи перевищення надходжень над витратами, прибуток ДП «Поліський спецлісгосп» виражає мету його підприємницької діяльності і береться за головний показник її результативності (ефективності). Тому значною мірою стратегія планування і прогнозування фінансової діяльності лісгоспу спрямовується на максимізацію фінансових результатів – прибутку.