Механізм оцінки ефективності діяльності підприємства
49

Підприємства мають забезпечувати передусім ефективне виробництво, щоб досягти поставленої мети.

Перед вітчизняними підприємствами стоїть завдання підвищувати ефективність не лише виробництва, а й усіх інших сторін діяльності, зокрема вивчення ринків і задоволення потреб клієнтів, інновацій, управління персоналом і фінансами, захист навколишнього середовища тощо.

Розглянуто методи оцінки ефективності функціонування підприємства. Ефективність визначається об’єктивно діючим законом економії робочого часу, що є основоположною субстанцією багатства і мірою витрат, необхідних для його нагромадження та використання суспільством. Характеризуючи перевищення надходжень над витратами, прибуток виражає мету підприємницької діяльності і береться за головний показник її результативності (ефективності). Уся діяльність підприємства спрямовується на те, щоб забезпечити зростання прибутку.

Фінансові результати підприємства вимірюються двома показниками - прибутком і рентабельністю. Прибуток виражає абсолютний ефект без урахування використаних ресурсів. Тому для аналізу його доповнюють показником рентабельності.

В цьому ж розділі розглянуто вітчизняний та закордонний досвід до формування механізму оцінки ефективності діяльності підприємства. Для оцінки рівня ефективності пропонується використовувати показник якості економічного розвитку і показник споживчої вартості продукції. Кожен з наведених підходів має свої спрямованість і переваги, але  більшість методик, які дотепер використовуються в Україні для оцінки і аналізу ефективності діяльності підприємства, має ряд недоліків.