Механізм оцінки ефективності діяльності підприємства
81

та аналіз системи економічних показників може дати реальну оцінку діяльності ДП «Поліський спецлісгосп» в ринкових умовах.

Пропонується проводити загальну оцінку фінансового стану на підставі системи показників які характеризують структуру джерел формування капіталу і його розміщення, рівновагу між активами підприємства і джерелами їх формування, ефективність і інтенсивність використання капіталу, платоспроможність і кредитоспроможність підприємства, його інвестиційну привабливість та інше.

Для узагальнюючої оцінки ефективності господарської діяльності можна використовувати показники інтенсифікації як результат взаємодії інтенсивних та екстенсивних величин, а для порівняльного аналізу – рейтингову оцінку фінансового стану підприємств, що базується на аналізі чотирьох груп показників оцінки:

- прибутковості господарської діяльності;

- ефективності управління;

- ділової активності;

- ліквідності і фінансової стійкості.

Як бачимо, за основу для узагальнюючої оцінки діяльності підприємства беруться фінансові показники і зовсім ігноруються показники не фінансового характеру. Однак головним недоліком є те, що фінансові показники головним чином відображають підсумки діяльності за певний період і мають обмежені можливості щодо передбачення майбутнього і кількості інформації для прийняття ефективних управлінських рішень. Вони показують, як підприємство працювало, але не показують, як може працювати.

Але будь-який аналіз проводиться не тільки з метою констатації фактів та оцінки досягнутих результатів. Його метою є використання всіх резервів та можливостей покращення діяльності підприємства. Для діючої системи фінансових показників можна додати і не фінансові критерії оцінки діяльності підприємства, що розширило б коло інформації необхідної для прийняття раціональних управлінських рішень