Cоціальне проектування як спосіб реалізації інноваційної діяльності в соціальній сфері (на прикладі ЦСП компанії Русал)
42

 [47].

Подібним чином можна виділити «нормальний» проект і як ідеальний тип соціального проекту, але відхилення від цього урівноваженого за факторами ідеального типу частково виявляться іншими, ніж у комерційних проектах [14].

Типи проектів за характером проектованих змін. За своєю природою соціальні проекти мають справу з підготовкою та здійсненням соціальних змін. Залежно від того, який шлях обирається для здійснення таких змін, ми поділяємо соціальні проекти на інноваційні та підтримуючі [52].

Інноваційні проекти. В узагальненому сенсі будьякий соціальний проект характеризується інноваційними властивостями. Але при виділенні типу інноваційних проектів виходять з їх специфічного призначення: завдання інноваційних проектів - впровадження принципово нових розробок, чим і визначається їх тісний зв'язок з науково-технічними проектами. У соціальній сфері інновація не часто пов'язується із створенням винаходів і відкриттів у галузі науки і техніки. Утвердився інший шлях осмислення (і проектування) соціальних наслідків при розробці інноваційних науково-технічних рішень. У цьому відношенні революційне значення мало впровадження маркетингу в сферу виробництва товарів і послуг [6].

У соціальній сфері, інноваційні проекти і надалі будуть, другою особою інноваційних комерційних проектів, що добре видно на прикладі створення інтернету. На початку 70-х років міністерство оборони США створило експериментальну мережу з декількох комп’ютерів, з тим щоб зберегти базу даних у разі знищення противником одного або декількох комп’ютерів. Експеримент пройшов з незапланованими наслідками: співробітники, зайняті обслуговуванням нового винаходу, стали використовувати його як засіб особистого листування, зробили з комп