Активність матриксної металопротеїнази-2 в сироватці крові гематологічних хворих
18

пухлинній інвазії та метастазуванні, завдяки його здатності руйнувати колаген IV типу, ламінин та ентактин базальної мембрани, а також фібрилярну форму фібронектину, що має особливе значення для міграції пухлинної клітини. Експресується в епітеліальних пухлинах гастроінтестинального тракту, карциномі передміхурової і молочної залози [Visse, 2003]. Підвишена експресія ферменту асоційована з поганим прогнозом для хворих езофагальним раком [Wahl, 1990]. Рівень ММП-7 в сироватці крові хворих раком яєчника може слугувати показником перебігу захворювання [Remacle, 1995].              Матриксна металопротеїназа-26 (матрилізин-2) експресується в ендометрії, плаценті, а також за раку легенів, карциномі передміхурової і молочної залози [Kumar, 2015].

Основу контролю активності ММП у тканині складає регуляція синтезу, активації і інгібування [Schneikert, 1996; Sawicki, 2015]. Механізми такої регуляції як в нормі, так і при пухлинному зростанні залишаються до кінця не з'ясованими.

 

1.5. Гемобластози

 

Гемобластози - це пухлини системи крові, які підрозділяються на дві великі групи: лейкози (системні пухлинні захворювання кровотворної тканини) і лімфоми (регіонарні пухлинні захворювання кровотворної або лімфатичної тканини) [Baker, Edwards, 2002].

Усі гемобластози позначаються відповідно до назви клітин, що відбивають їх цитоморфологічну суть (наприклад, гострий мієлобластний лейкоз, хронічний лімфолейкоз та ін.). У традиційних назвах деяких гемобластозів відбитий основний синдром хвороби (остеомієлосклероз, макроглобулінемичний гемобластоз), а деякі їх види мають другу назву по прізвищу автора, що уперше описав і вивчив їх (хвороби Сезарі, Вальбенстрема та ін.).

Гемобластози можуть бути доброякісними і злоякісними [Baker, Edwards, 2002.].

Існує наступна класифікація пухлин кровотворної і лімфатичної тканини.