Наступность у трудовому вихованні дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку
51

 

 

Рівні трудової вихованості у дітей молодшого шкільного  віку.

 

Таблиця 2.4.

Нижче середнього

Середній

Високий

40 %

45%

15%

    Кількість дітей, що відносяться до певного рівня – нижче  середнього 40%, середній 45%, високий 15 %. В дітей першого класу переважає середній рівень трудової вихованості. Діти прагнуть взяти участь у праці. Можуть багаторазово повторювати привабливі дії. Але в трудових діях їм необхідне емоційне спонукання. Праця більше знаходить відображення в грі. Діти розуміють користь своїх дій.

    Як видно з результатів дослідження у дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку  рівень трудової вихованості переважає нижче середнього та середній.  В дітей старшої групи рівень нижче середнього - 50 %,  а в дітей молодшого шкільного середній - 45 %.

Отже, поспостерігавши  за дітьми можна зробити висновок про те, що у дітей молодшого шкільного віку  формується працьовитість, старанність, дисциплінованість, акуратність, формується інтерес до результатів своєї праці, довільність.  Дітей цікавить сам процес праці. Дитина старшого дошкільного  віку володіє різноманітними трудовими уміннями і навичками: самостійно одягається, роздягається, стежить за чистотою речей, підтримує порядок у шафі для одягу, у ящику стола, може доглядати взуття, тримати в порядку свої іграшки.