Наступность у трудовому вихованні дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку
61

Отже, можна сказати, що у дітей молодшого шкільного віку  формується працьовитість, старанність, дисциплінованість, акуратність, змінюється ставлення до навчальної діяльності, формується інтерес до результатів своєї праці, довільність. Адже з приходом дитини до школи розширюється коло її обов’язків – тримати в порядку шкільну форму, шкільне приладдя, ранець, взуття.  Діти молодшого шкільного віку більш самостійні, ініціативні порівняно з дітьми старшого дошкільного віку, у них більший запас трудових умінь.

Успіх в навчанні також залежить від рівня сформованості навичок по самообслуговуванню.

Дитина старшого дошкільного  віку володіє різноманітними трудовими уміннями і навичками: самостійно одягається, роздягається, стежить за чистотою речей, підтримує порядок у шафі для одягу, у ящику стола, може тримати в порядку свої іграшки.

Старшого дошкільника цікавить не лише процес праці, а й прямий результат і те, задля чого він працює, тобто головна мета, яка відображає в ідеальному вигляді цей результат, – його суспільне спрямування. Тому ефективність трудової діяльності значною мірою залежить від того наскільки бажаний  результат відповідає моменту, мотиву, інтересу до нього.

Дитина вміє планувати трудову діяльність і дотримувати послідовності дій, прагне отримати результат праці.

Праця в цьому віці все більше відокремлюється від гри, а епізодичні трудові доручення набувають для них значущості постійних обов’язків.

У старшого дошкільника поступово зникає інтерес до того виду праці, який стає значним, повсякденним. Тому для відновлення інтересу до неї варто збагачувати її елементами новизни. Дитина не завжди точно виконує трудове завдання, тому потрібен контроль з боку дорослого, нагадування, оцінка діяльності дитини.

Таким чином, результати  контрольного етапу свідчать про ефективність проведеної нами роботи.