Сучасна клубна електронна танцювальна музика: основні проблеми розвитку жанру та технічні аспекти аранжування
17

6 до 1213 хвилин.

Хоча спостерігається тенденція до ототожнення прогресивного трансу та прогресивного хаузу, є певні риси, що відрізняють ці напрямки один від одного: прогресивний транс успадковує від трансової музики ширшу мелодичну пружність, тоді як прогресивний хауз похмуріший та мінімалістичніший.

Представники напрямку: Markus Schulz, Schemer, Andrew Bennett, Gabriel & Dresden, Cressida, David Westerlund, Andy Moor, Sonicvibe, Kenneth Thomas і Niklas Harding та Armin van Buuren.

Uplifting Trance

Апліфтинг транс (Uplifting trance – від англ. «Uplift», «підйом») (також відомий як anthem trance та epic trance) є терміном, що описує декілька різновидів трансу. Назва, яка з’явилась слідом за прогресивним трансом у 1997 році, витікає з почуття слухачів, які стверджують, що отримують відчуття переживання (часто описуване як «підйом», «ейфорія»).

Загалом, апліфтинг транс має легший характер ніж інші різновиди трансу (наприклад Ґоа). Апліфтинг транс має подібну гармонізацію, що і прогресивний транс, проте більше спирається на мажорні акорди, завдяки чому звучання набуває більш «щасливого» характеру. Мажорний лад превалює в усіх елементах фактури – лінії баса, фігураціях, та мелодії, що має тембр зубчастого або прямокутного синтетичного типу. Також музика включає розширені брейкдауни, арпеджування часто перериваються або переходять з однієї форми в іншу, тоді як пульсуючі педальні звуки продовжують звучати. Темп композицій як правило складає 138–142 BPM.

Стиль, який виник у Німеччині дуже популярний у транс сцені, і є однією з головних форм танцювальної музики в усьому світі.

Techno

Те́хно (англ. Techno) – напрямок електронної музики, що зародився в середині 1980-их років у Детройті та його околицях і згодом був підхоплений європейськими продюсерами. Він характеризується штучністю звуку, підкреслено механічними ритмами, багаторазовими повтореннями структурних елементів музичного твору. Іноді термін