Сучасна клубна електронна танцювальна музика: основні проблеми розвитку жанру та технічні аспекти аранжування
63

нього часом затримки (1–5 мс). Крім цього затримка сигналу у фейзер на різних частотах неоднакова і змінюється за певним законом.

ж) Кільцева модуляція (ring modulation) – звуковий ефект або відповідне пристрій, що реалізує множення двох вихідних сигналів, тобто по суті амплітудна модуляція. Відмінність від амплітудної модуляції тільки в частотах. У кільцевої модуляції вони приблизно одного порядку, в амплітудної частота модулюючого сигналу багато нижче, ніж частота несучої. Свою назву отримав через технічну реалізації – в аналоговій схемі він містить кільце з чотирьох діодів.

Характеристики

Це рідкісний ефект, однак він зустрічається практично у всіх гітарних процесорах. Отриманий сигнал не має нічого спільного з вихідними. При обробці гітарного сигналу виходить сильно синтезований звук, явно дисонуючий.  Тому до нього, як правило, домішують вихідний сигнал в тій чи іншій пропорції.

У синтезаторах ефект застосовується, як правило, до двох генераторів, налаштованим в октаву, в результаті виходить правильний гармонійний звук зі специфічною «забарвленням», не має нічого спільного з кільцевої модуляцією для гітари.

«Синтезаторний» ring mod почасти втілений в гітарному ефекті Zvex Ringtone.  Спочатку під потрібні акорди по черзі налаштовуються до отримання приємного звучання вісім генераторів, які в подальшому по черзі підключаються до кільцевому модулятору за допомогою натискання педалі або автоматично.

Принцип дії. Модулятор перемножує два вихідних сигналу, джерелами яких є музичний інструмент та внутрішній генератор звукової частоти. При цьому генератор може виробляти сигнал будь-якої частоти і форми.

з) Пітч щифтер (pitch shifter) – звуковий ефект або відповідний пристрій, що додає до сигналу його копію, віддалену від основного тону на будь інтервал в межах двох октав нагору або вниз.