Сучасна клубна електронна танцювальна музика: основні проблеми розвитку жанру та технічні аспекти аранжування
81

«VariAudio». Версія 10.xx вже має інструмент Flex Pitch, який має рівний функціонал в порівнянні з VariAudio. Також в десятій версії був кардинальним чином перероблений інтерфейс програми.

FL Studio (раніше Fruity Loops) – редактор-секвенсор для написання музики, створений в 1998 році програмістом Дідьє Дембреном (також відомим під псевдонімом «gol»), який розробляв цю програму вісім років, і що випускається компанією Image-Line Software. Музика створюється шляхом запису і зведення (звукозапису) аудіо-, або MIDI-матеріалу. Готова композиція може бути записана у файл з розширенням WAV, MP3 або OGG. Програма написана мовою програмування Delphi

У програмі міститься 4900 звукових ефектів, які допомагають як складати, так і редагувати музику. В наш час [Коли?] продуктом компанії користуються близько 80 тисяч користувачів по всьому світу.

Названий на честь героя фільму «Хакери» – Фруктової Петлі.

FL Studio є доріжковий патерн секвенсором, де створення музики відбувається в панелях Piano Roll, Step Sequencer і потім здійснюється збірка у вікні Playlist, та кінцева обробка у вікні Mixer. Є великий набір вже готових інструментів і безліч ефектів, які можуть бути задіяні в режимі реального часу.

Редактор Piano Roll використовується для написання складних поліфонічних партій. По суті Piano Roll є нотним станом, але в більш доступній формі: можна писати партитуру, керуючись лише власним слухом. Редактор представлений у формі віртуальної клавіатури піаніно і містить 128 клавіш. Кожна клавіша є нотою. Використовуючи такий тип візуального редактору, можна обійтися без додаткових позначень знаків альтерації та пауз, що значно спрощує створення партитури.

Плейлист цього редактору розмежований розділами. Ці розділи позначають часовий період звучання ноти. Тобто клавіатура – це вісь Y, а часовий розмежовувач – це вісь Х.

Головна складова проекту композиції – генератор (канал).