Організація оплати праці в рослинництві
21

2. Особливості планування оплати праці в галузі рослинництва на підприємстві

2.1. Організаційно-економічна характеристика підприємства

Дослідна станція лікарських рослин ІА УААН розташована в                           с. Березоточа Лубенського району Полтавської області.

Започаткована в 1916 році як дослідна станція по культурі лікарських рослин Лубенського товариства сільського господарства.

На сьогодні ДСЛР ІА УААН - провідна установа по науковому забезпеченню лікарського рослинництва, розробці сировинної бази лікарської рослинної сировини для хіміко-фармацевтичної промисловості.

ДСЛР має широкий вибір технологій вирощування лікарських культур. За роки наполегливої праці кількох поколінь співробітників в культуру введено більш як 90 видів лікарських рослин вітчизняної та зарубіжної флори.

Технології вирощування базуються на біологічних особливостях рослин. Тому культура може вирощуватися як просапна широкорядна однорічна, чи просапна широкорядна дво- або трирічна, чи порослева, чи підпокривна, чи кількох строків висіву.

ДСЛР - єдиний в Україні заклад по розробці засобів механізації для вирощування, збирання та післязбиральної доробки сировини й насіння лікарських культур. Серед вагомих здобутків є створення комплексу машин для збирання та сортування суцвіть.

ДСЛР - провідних наукових установ по створенню науково-технічної та нормативно-технічної документації на лікарську рослинну сировину та препарати з неї. Значна частина сировини аналізується за Фармакопейними статтями, розробленими при безпосередній участі чи за участю працівників Станції.

ДСЛР - один із природоохоронних закладів України. Природні запаси й можливі обсяги заготівель сировини оцінено для більш ніж 50 видів. Для цінніших і широкозаготовлюваних видів розроблено рекомендації по невиснажливій експлуатації природних угідь. Інструкції щодо збирання та сушіння дикорослих рослин створено для понад 50 видів.

ДСЛР - провідна установа по збереженню і примноженню генофонду лікарських рослин України. За роки роботи інтродуковано понад 150 видів різних рослин. В розсадниках вирощується більш як 400 їх видів. Зібрано унікальну колекцію роду м’ята, яка об’єднує 230 зразків, підвидів, гібридів, сортів та сортозразків.

ДСЛР розробляє лікувальні засоби на основі лікарських рослин. Запатентовано в співпраці з іншими науковими установами України фітозбори „Фітонорм” біостимулюючої дії для лікування населення, що постраждало від аварії на ЧАЕС, та „Фітовет” для ветеринарної практики.