Організація оплати праці в рослинництві
49

Охорона праці – це система законодавчих актів, соціально – економічних, організаційних, технічних і лікувально гігієнічних і лікувально – профілактичних заходів і засобів, спрямованих на збереження здоров’я і працездатності людини в процесі праці. Основними складовими частинами охорони праці є законодавство про працю, виробнича санітарія, техніка безпеки, пожежна безпека, які тісно пов’язані між собою.

Керівник ДСЛІ, спеціалісти, інші службові особи сільськогосподарських підприємств повинні бути глибоко переконані в тому, що завдяки створенню здорових і безперечних умов праці та відповідних санітарно-побутових умов для всіх працівників, можна значно підвищити загальну культуру виробництва та його ефективність.

В ДСЛІ за стан охорони праці в першу чергу відповідає керівник та інженер з охорони праці, в галузі рослинництва до також несе відповідальність головний агроном. Вони забезпечують вирішення конкретних питань охорони праці, затверджують інструкції про обов’язки, права та відповідальність за виконання покладених функцій.

Як відомо, основним завданням організації охорони праці є створення здорових і безпечних умов праці. Це стає можливим завдяки проведенню навчання усіх працівників в ДСЛІ, перевірки їх знань;обладнанню кабінету з охорони праці; розробці і виконанню заходів з охорони праці; аналізу показників і причин виробничих травм і захворювань. На підприємстві повинні бути усунені причини, які б призводили до нещасних випадків, професійних захворювань, і виконанні профілактичних заходів.

Для забезпечення охорони праці в ДСЛІ розробляються і затверджуються положення, інструкції, що діють в межах ДСЛІ, здійснюється постійний контроль за додержанням працівниками технологічних процесів, правил поводження з машинами, механізмами іншими засобами виробництва.

Проведення цих заходів необхідно здійснювати на основі найновіших досягнень науки, передового досвіду та включати комп’ютерну техніку, спеціальні засоби сигналізації.

Спеціалісти з охорони праці мають право видавати приписи щодо усунення недоліків, одержувати від керівників структурних підрозділів необхідні відомості і пояснення з питань охорони праці, вимагати відстрочення від роботи осіб, які не пройшли медичний огляд, інструктажі, навчання і не мають допуску до робіт; зупинити роботу виробництва у разі порушень, які створюють небезпеку для життя та здоров’я людей.