Засоби фізичної реабілітації при ДЦП
33

2.2 Індивідуальні та групові заняття з ЛФК

Індивідуальні заняття спрямовані в основному на нормалізацію координації рухів, рівноваги, м'язової сили. З дитиною-інвалідом часто працює психолог з метою подолати у свідомості почуття безвиході, уявлення про марність лікування, вселити віру в благополучний результат лікування, особливо при деяких, хоча б незначних, зрушеннях у перебігу хвороби. Важливо знати педагогіку, щоб приймати виховні заходи щодо хворих дітей.

Ці заходи спрямовані на те, щоб дитина опанувала необхідним вмінням і навичками з самообслуговування.

Дуже важливо виробити у дитини психологічну впевненість у власній повноцінності та створити правильну навчально-трудову орієнтацію. І тут надзвичайно велика роль батьків. Тривалість індивідуального заняття складає звичайно 35 хвилин.

Групові заняття мають на меті не тільки нормалізацію рухової діяльності, але і прискорення соціальної реабілітації дітей, підтримку впевненості в тому, що вони є корисними членами суспільства. Зазвичай групи формуються без урахування віку, ступеня тяжкості та однорідності рухових порушень.

Оптимальна кількість дітей у групі-не більше 8-10 чоловік. В кінці уроків проводиться підведення підсумків, що виробляє у дітей відповідальне ставлення до виконання завдань.

На групових уроках діти, завдяки схильності до наслідування, швидше освоюють окремі рухи і навики, навчаючись і копіюючи один-одного. Дуже важливий емоційний фон уроку. З цією метою часто використовують музичний супровід.

Музика сприяє заспокоєнню і розслабленню, освоєння ритмічних і плавних рухів.