Засоби фізичної реабілітації при ДЦП
36

сильний м'язовий корсет, поліпшується функція внутрішніх органів, врівноважуються нервові процеси, розвиваються всі фізичні якості і формуються рухові навички, відбувається позитивний вплив на психо - емоційну сферу.

Для дітей з ДЦП важливо використання уроків пластики та хореографії. За допомогою них можна розвивати почуття ритму, гнучкість, координацію рухів, правильну поставу, м'язово-суглобовий апарат.  Спеціальні вправи для ніг спочатку вивчають сидячи, потім у опори стоячи і лише деякі діти в міру їх можливостей та освоєння рухів виконують їх без опори стоячи.

Розвиток просторових відносин відбувається за допомогою тренування вестибулярного аналізатора за рахунок використання вправ на матах і на батуті. Сюди входять вправи для орієнтування в просторі, такі як стрибки з поворотом, зі зміною положення тіла та ін. У найрізноманітніших варіантах використовуються перекиди, перекати, угруповання.

Можна використовувати обертальні тренажери, поступово збільшуючи тривалість обертання із зміною напряму і з різними положеннями голови. Можна використовувати велику автомобільну шину, всередині якої зігнувшись поміщається хворий. Штовхають шину, вона котиться разом з пацієнтом.

Удосконалення ритму рухів здійснюється завдяки музичному супроводу. Можна використовувати бубон, барабан, ложки, магнітофон.  Колективно або індивідуально застосовувати удари, удари рукою, тупання. Вчитель  разом з дітьми робить удари, а потім припиняє їх. Діти повинні продовжити самі в тому ж ритмі. Можна читати вірші або співати, супроводжуючи текст певними рухами. Під танцювальну мелодію діти можуть виконувати вільні рухи руками і ногами в заданому ритмі, сидячи або лежачи. Можна передавати предмети в шерензі або парами зі збереженням