Облік кредитних операцій
5

Важлива роль в реалізації цієї задачі відводиться організації бухгалтерського обліку на підприємстві, обліку кредитних операцій.

Заборгованість – це найвагоміша частина зобов’язань підприємства, яка включає як поточні так і довгострокові зобов’язання. Це розрахунки підприємства з постачальниками, підрядниками, працівниками, банком...

Тому лише досконала, гнучка організація грошових розрахунків може забезпечити таку діяльність підприємства, яка б відповідала поставленій меті. Звісно, це не єдина умова успішного існування підприємства. Серед інших можна виділити такі, більш глобальні чинники: грошово-кредитна політика держави, фіскальна, бюджетна політики і взагалі фінансове становище держави.

Значну питому вагу в складі джерел коштів підприємства мають позикові кошти – зобов’язання підприємства, його кредиторська заборгованість.

Кредиторська заборгованість – це найвагоміша частина зобов’язань підприємства, яка включає як поточні так і довгострокові зобов’язання. Це розрахунки підприємства з постачальниками, підрядниками, працівниками, банком, страховими компаніями.

У процесі дослідження вивчені праці вітчизняних і зарубіжних вчених економістів: Голова С.Ф., Бутинця Ф.Ф., Ткаченко Н.М., Шаманської В.М, та ін., національні Положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші інструктивні вказівки і рекомендації Міністерства фінансів України, облікові дані підприємства.

Актуальність роботи.  Кредиторська заборгованість як найвагоміша частина зобов’язань підприємства.

Мета курсової роботи – узагальнення теоретичних аспектів обліку кредитних операцій.

Задачі курсової роботи:

- визначення сутності кредитних операцій підприємства;

-  аналіз нормативно-правової бази обліку кредитних операцій;

- вивчення обліку довгострокових позик та короткострокових кредитів;

- вивчення обліку довгострокових позик та короткострокових кредитів;

- узагальнення інформації, та аналіз зарубіжного досвіду.

Об’єкт курсової роботи. Зобов’язання підприємства, його кредиторська заборгованість.

Предмет дослідження. Економіко-теоретичні засади кредитних відносин та їх облік.