Розробка технологічного режиму прання сильно забрудненої бавовняної білизни з розрахунком витрат хімматеріалів для обробки 150 кг виробів в зміну
10

ІІІ ступінь - сильно забруднена, з великою кількістю плям, сильно затертими місцями (заношена білизна, чоловічі сорочки, кухонні рушники тощо);

ІV ступінь - сильно забруднена білизна організацій (їдалень, ресторанів, барів, перукарень тощо).

При сортуванні, особливо коли білизна обробляється вперше, слід звернути увагу на етикетки виробів, де умовними знаками вказані умови прання і прасування, а в окремих випадках і вид волокна.

Білизна не повинна містити ніяких предметів (голок, булавок, металічних виробів тощо) для попередження корозії. Перед пранням білизну очищують від пера, пуху, ворсу від ковдр тощо.

Розсортована білизна складається в спеціальні мішки і після їх заповнення (маса мішка залежить від завантажувальної маси пральної машини) останні зав’язуються, пломбуються і разом із документтами готуються до відправки на пральню.

Брудну білизну можна зберігати на пральні не більше трьох діб. Білизна зберігається в спеціальних боксах або механізованих сховищах. При наявності плям олії брудна білизна повинна зберігатись не більше однієї доби подалі від нагрівальних приладів.

За наявності великої кількості плям або інших забруднень вироби також комплектують в окремі партії для попереднього видалення плям або зачистки спеціальними засобами [2].

 

2.2 Зачистка виробів

 

Партії  сильно забрудненого  одягу  підлягають  обов’язковому попередньому зачищенню. Зачищають комір, низ брюк, кишені, низ піджаків, жакетів, пальт. Для зачищення одягу використовують спеціальні препарати.