Розрахунок насадкової ректифікаційної колони безперервної дії для розділення суміші ацетон-бензол.
11

                                               4047-13.jpg                                         (1.5)

а висоту шару насадками колоні по формулі:

                                            4047-14.jpg                                             (1.6)

де G-витрата пари; а- поверхня контакту фаз в розрахунку на одиницю об'єму апарату; F-площа поперечного перерізу колони. У загальному випадку потоки пари і рідини, а також величини К і (у * - у) залежать від у і кривизни рівноважної лінії і обчислення H необхідно проводити чисельним методом або за допомогою ЕОМ.

 

1.3 Основні рівняння процесу ректифікації

 

Ректифікацією називають розділення сумішей рідин, частково або повністю розчинних один в одному і таких, що володіють різними температурами кипіння і парціальним тиском пари. Фракціонування здійснюють зазвичай в колонних апаратах шляхом багатократних часткового випару суміші (бінарною або багатокомпонентною), що розділяється, і конденсації пари, що утворюється. Процеси ректифікації широко поширені в хімічній технології і застосовуються для здобуття всіляких продуктів в чистому вигляді, а також для розділення газових сумішей після їх зріджування (розділення повітря на кисень і азот, розділення вуглеводневих газів і ін.).

Основні рівняння процесу. Згідно з правилом фаз, для системи, що складається з двох фаз (Ф = 2) і двох розподілюваних компонентів (До = 2), число мір свободи, або число параметрів, що визначають стан системи, на відміну від абсорбції і екстракції, рівне:  З=До+2-Ф=2+2-2=2.

Рівняння лінії рівноваги для ідеальних сумішей буде:

                                                    ,                                              (1.7)

де ах - відносна летючість компонента в рідкій фазі.