Поняття державної таємниці та способів її захисту завдяки закону
19
  • письмову згоду на проведення щодо їх повноважними органами перевірочних заходів;
  • визначення видів, розмірів та порядку надання пільг; ознайомлення з нормами законодавства країни про державну таємницю, які передбачають відповідальність за його порушення;
  • прийняття рішення керівником органу державної влади підприємства, установи або організації про допуск оформлюваного особи до відомостей, що становлять державну таємницю [17].

При вирішенні питання про допуск до державної таємниці проводяться перевірочні заходи. Обсяг перевірочних заходів залежить від ступеня секретності відомостей, до яких буде допускатися оформлююча особа. Для посадових осіб та громадян, допущених до державної таємниці на постійній основі, встановлюються пільги:

  • процентні надбавки до заробітної плати залежно від ступеня секретності відомостей, до яких вони мають доступ;
  • переважне право за інших рівних умов на залишення на роботі при проведенні штатних заходів.

Для співробітників структурних підрозділів із захисту державної таємниці додатково до цих пільг встановлюється відсоткова надбавка до заробітної плати за стаж роботи в зазначених структурних підрозділах.

Взаємні зобов’язання адміністрації і оформлюваного особи відображаються в трудовому договорі (контракті). Укладення трудового договору (контракту) до закінчення перевірки компетентними органами не допускається.  Встановлюється три форми допуску до державної таємниці посадових осіб і громадян, що відповідають трьом ступеням секретності відомостей, що становлять державну таємницю: до відомостей особливої важливості, цілком таємним або секретним. Наявність у посадових осіб та громадян допуску до відомостей більш високого ступеня секретності є підставою для доступу їх до