Поняття державної таємниці та способів її захисту завдяки закону
7
  • наявності у громадянина психічних захворювань, які можуть завдати шкоди охороні державної таємниці.

Окремою процедурою є надання допуску до державної таємниці керівникові органу державної влади, органу місцевого самоврядування. підприємства, установи, організації, допуск до державної таємниці якого передбачений його службовими обов’язками. В таких випадках допуск до державної таємниці надається наказом чи письмовим розпорядженням посадової особи, що призначає його на посаду.

За наявності у громадянина відповідним чином оформленого допуску до державної таємниці та відповідної потреби або у зв’язку з виконанням службових обов’язків ухвалюється рішення про надання доступу до державної таємниці.

Рішення про доступ до державної таємниці передбачає надання повноважною посадовою особою дозволу громадянину на ознайомлення з конкретною секретною інформацією та провадження діяльності, пов’язаної з державною таємницею.

До державної таємниці можуть бути віднесені такі відомості:

1) відомості у військовій області:

про зміст стратегічних і оперативних планів, документів бойового управління з підготовки та проведення операцій.

2) відомості в області економіки, науки і техніки:

  • Тобто про зміст планів підготовки країни та її окремих регіонів до можливих військових дій, мобілізаційні потужності промисловості з виготовлення озброєння і військової техніки, про обсяги поставок і про запаси стратегічних видів сировини і матеріалів, а також про розміщення та фактичних розмірах державних матеріальних резервів;
  • Про використання інфраструктури країни в інтересах забезпечення її обороноздатності і безпеки;