Поширення та біологія їжаків в Україні
17

Їжачок вухатий, або їжак вухатий — ссавець родини їжакові, мешканець степової смуги.

Вухатий їжак - один з представників сімейства їжакових, якого відрізняють великі вуха, довжина яких може доходити до 5-ти см.

Вухатий їжак мешкає в Південно-Східній Європі, Середньої і Центральної Азії, Індії, Аравії, Закавказзі, Північній Африці, Лівії, Єгипті, Ізраїлі, Пакистані, Афганістані, Туркменії, Монголії (пустеля Гобі), Іраку, Ірані, Кіпрі. У Росії поширений в Середній Азії, Казахстані, Східному Закавказзі, республіці Тува, Нижньому Поволжі, на Північному Кавказі. У гори вухатий їжак піднімається до 2500 м над рівнем моря.

Цей симпатичний маленький звір важить від 200 до 500 г: маса самців до 430 г, а самок - від 200 до 500 г, що в 2 рази менше, ніж у звичайного їжака. Довжина його тіла 14 - 27 см, довжина хвоста 17-23 мм; підвид, що живе, в Пакистані і Афганістані зростає до 30 см Вуха їжака довгі (31-39 мм), довше половини голови, рухливі, відігнуті назад, закривають очі. За допомогою вух вухатий їжак регулює температуру тіла. Ноги довші, ніж у звичайного їжака. У їжаків не найкращий зір. Правда, вважається, що їжаки можуть розрізняти кольори як людина (на відміну від всіх інших тварин, у яких зір - "чорно-біле"). Крім того, у їжаків дуже хороші слух і нюх.

Голки ростуть тільки на спині вухатого їжачка, а боки і черевце покриті густим м'яким і коротким хутром. Голки тонкі і короткі (17-19 мм) з поздовжніми валиками і борозенками. На лобі є "проділ" - смужка голої шкіри Мордочка тваринного загострена, носик чорний, довгі вуса. Забарвлення у вухатого їжачка від світло-сірого до світло-коричневого кольору. Зустрічаються і зовсім темні особини: коричневі, що мешкають в Афганістані і Пакистані, або чорні, які населяють інші країни. Забарвлення голок залежить від ареалу проживання. Альбіноси серед вухатих їжачків зустрічаються вкрай рідко.

На сильних коротких лапках по п'ять пальців, які мають гострі кігтики. Але перший палець не завжди залишає відбиток. Сліди округлі, лапаті, діаметром близько 1,5 см, довжина кроку всього 5-12 см.