Когнітивна лінгвістика та аналіз принципів вербалізації концепту PERFECTNESS
2

ВСТУП

           Існує думка, що «концепти не тільки мисляться, вони переживаються. Вони – предмет емоцій, симпатій і антипатій, а іноді і зіткнень. Концепт – основний осередок культури в ментальному світі людини». Вихідним положенням когнітивної лінгвістики є теза про те, що будь-який концепт може бути структурований. Детерміновану структуру концепту відображає смислова ієрархія, яка репрезентується моделлю семантичного поля. Такий підхід у своїх дослідженнях застосовували Н. Алефіренко, С. Гехтляр, О. Заікіна, З. Попова, І. Стєрнін, І. Хорошунова, С. Шулежкова.

           Вибір нами концепту PERFECTNESS для аналізу є невипадковим, оскільки реклама націлена на презентацію кращих, виняткових якостей товару, при цьому сучасна реклама має свою характерну рису, а саме – є гендерно-маркованою. Матеріалом ілюстрації для нашої статті стали рекламні тексти друкованих видань «SELF» та деяких інших за 2007 рік.

           Думка, що концепти відбивають цілісну картину світу, яка існує поза мовним простором, знаходить підтвердження у багатьох дослідників. Так, Н. Арутюнова відзначає, що «онтологія дійсності моделюється у вигляді системи концептів, які реконструюються за даними мови». В свою чергу, Ю. Степанов бачить концепт «ніби згусток культури у свідомості людини».

           Мета нашої роботи передбачає аналіз концепту як базового поняття когнітивної лінгвістики, а також аналіз принципів вербалізації концепту PERFECTNESS та структуризації його на різних рівнях.

           Актуальність роботи полягає, на наш погляд, як у виборі об’єктом дослідження макроконцепта PERFECTNESS, що обумовлено високим ступенем його комунікативної релевантності, а, отже, безумовної значимістю для носіїв англійської мови, так і в обраному підході до його вивчення.

           Об’єктом дослідження в даній роботі є макроконцепт PERFECTNESS, а предметом – його структура, засоби лексичної репрезентації та основні механізми його розвитку.