Механізм психологічного захисту
23

Розділ 2. Дослідження гендерних особистостей структури особистості та механізмів психологічного захисту у студентів.

 

               2.1. Опис вибірки та процедури проведення дослідження

 

       Ми проводили дослідження  зі студентами третіх курсів Херсонського державного університету. Всі вони навчаються на природничому факультеті. В нашому дослідженні приймали участь 48 чоловік, але в вибірку склало всього 30 досліджуваних, тому що дівчат на цьому факультеті навчається більше, тому довелось їх вибирати за випадковим характером. З цих 30 чоловік – 15 хлопців та 15 дівчат у віці від 18 до 22 років.

       Дослідження проводилось на навчальних місцях досліджуваних. Тобто тестування відбувалося в навчальних аудиторіях. Дослідження проводилось на 3 парах їх навчальної діяльності.

       Отже, для визначення гендерних особливостей структури особистості та механізмів психологічного захисту студентів ми обрали тестову батарею методик. Спочатку ми провели дослідження особистості за допомогою Фрайбурзького особистісного опитувальника ( FPI ) [20]. Вперше тест був виданий в 1970 році, друге видання в 1973 році, а третє – 1978 році. Тест розробила група дослідників. До них входили Й.Фаренберг, Х. Зарг, Р.Гампел.

        Це багатофакторний особистісний тест. Він призначений для діагностики деяких важливих властивостей особистості. Опитувальник економічний та пропонує відносно багато кількісної інформації про важливі особистісні фактори. Він містить в собі дванадцять шкал. Загальна кількість питань в опитувальнику – 114. Перше питання не входить ні в одну шкалу, тому що має характер перевірення: чи готові досліджувані до роботи з опитувальником. Шкали 1-4 є основними, тобто базовими, а ось 10-12 – похідні, інтегруючі.

         Шкала 1 має назву невротичність та характеризує рівень невротизації особистості. Шкала 2 називається спонтанна агресивність. Вона допомагає виявити та оцінити психопатизацію інтротенсивного типу. 3 – депресивність. Шкала 4 (роздратованість ) дозволяє виявити у досліджуваних емоційну стійкість. 5 –