Механізм психологічного захисту
25

        Цей опитувальник складається з 92 тверджень та 8 шкал. Це витіснення, регресія, заміщення, заперечення, проекція, компенсація, реактивне утворення, раціоналізація.

  1.               Витіснення – це мотивоване забування чи ігнорування. Якщо внутрішній стан чи зовнішні обставини не приємні чи здатні призвести особистість до збентеження або внутрішнього конфлікту, можливе «відправлення» їх до несвідомого. Це поширюється на весь досвід людини, на афекти, повязані з досвідом, на фантазії та бажання, які асоціюються з досвідом.
  2.               Має назву «регресія». Тобто, це повернення до знайомого способу дій після дослідження рівня компетентності.
  3.               Заміщення – це переадресування драйву, емоцій, поведінки з первісного обєкта на інший, тому що первинна спрямованість чомусь приховується.
  4.               Називається «заперечення». Вона характеризується відмовою визнати факт існування неприємностей, тобто заперечення, як не достатнє усвідомлення певних явищ, переживань та почуттів, які можуть людині завдати болю, якщо їх визнати.
  5.               Проекція – внутрішні імпульси та почуття, неприйнятні в цілому для особистості, приписуються зовнішньому об’єкту.
  6.               Має назву «компенсація». Це інтенсивні спроби виправити чи якось заповнити власну реальну чи уявну фізичну чи психічну неповноцінність. Спрямована на знищення інтенсивності почуття суму, втрат та невдач.
  7.               Реактивне утворення. Ця шкала діагностує сферу мотивації, визначаючи зміну потреб. Перетворює не можливі для реалізації імпульси в такі, що набирають форми потреб протилежного знаку.
  8.               Шкала називається «раціоналізація». Особистість несвідомо шукає з огляду на здоровий розум виправдання обраного рішення.

Наступний тест, який ми використали в нашій курсовій роботі – методика С.Бем [19]. Ця методика була запропонована Сандрою Бем для діагностики психологічної статі та визначає ступінь андрогенності, маскулинності та фемінності особистості в 1974 році. Опитувальник складається з 60 тверджень, а точніше з опису якостей людини, на які досліджуваний має відповісти «так» або «ні», оцінюючи тим самим чи присутні йому ці якості.