Створення кондиціонера взамін К-25 С
5

1. Огляд теплофізичних основ охолодження та обладнання для кондиціонування повітря побутових приміщень

 

     1.1 Комфортні параметри повітряних середовищ в побутових приміщеннях.

 

Комфортним вважається повітря відносної вологості 60-70%. Влітку в суху погоду цей показник рідко перевищує 40%, а зимою падає до 25-30%.  Тим не менш, недолік вологості призводить до раннього старіння шкіри людини, збільшеної ймовірності респіраторних захворюваннь, і здатний викликати дискомфорт у тих, хто користується контактними лінзами.

Продуктивність праці помітно знижується при підвищенні температури понад +22 ° С, а при її подальшому зростанні понад +26 °С це падіння (трудовий дискомфорт) стає очевидний всім. У липні 2009 року в самий пік аномально спекотного літа (офіціально визнано Гідрометеоцентром РФ), коли температура на вулиці досягала +37 ° С, а в приміщеннях, не обладнаних кондиціонерів, була не набагато нижче (за допомогою розганяли тепле повітря вентиляторів) співробітників багатьох установ різних форм власності реально відпускали додому, бо вважається, що після збільшення температури понад +29 ° С працювати тривалий час не просто можна, а й небезпечно. Боротися з аномальною спекою почали не сьогодні, і навіть не вчора. Наприклад, в країнах третього світу (Латинська Америка) у спекотне час доби офіційно дозволена сієста - час полуденного відпочинку, а на півдні пострадянського простору, зокрема в Баку

практично в кожному будинку були встановлені віконні моноблочнні моделі вентиляторів; до речі, сьогодні, така мода цілком прижилась в США.