ЄС — Ізраїль ЗВТ
17

та обладнання, частини до нього; телекомунікаційне  обладнання; звукозаписна апаратура, телевізійна техніка) та наукомістких груп (30) (12,2%; фармацевтична продукція) і (84) (12,1%; реактори ядерні, котли, обладнання і механічні пристрої, комп'ютери). В структурі загального імпорту Ізраїлю з Чехії (534 704 000 дол. США) провідні позиції належать праце- та капіталомісткій товарній групі (87) (44,1%; засоби наземного транспорту, крім залізничного або трамвайного рухомого складу) та наукомісткій групі (84) (20,9%; реактори ядерні, котли, обладнання і механічні пристрої, комп'ютери).

Ізраїль — Польща. Між країнами спостерігається часткова внутрішньосекторна торгівля за такими товарними позиціями, як: двигуни турбореактивні, турбогвинтові та інші газові турбіни, екстракти і т.д. кави, чаю або мате, смаженого цикорію; електрична апаратура для дротової телефонії, телефонних апаратів; готові харчові продукти інші; друкарське обладнання, машини для друку; лікарські засоби інші, змішані чи ні, в терапевтичних дозах і т.д.; в тому числі вертикальна внутрішньосекторна торгівля за такими позиціями, як: запчастини для телебачення, радіо і радіолокаційної апаратури та телевізійні приймачі;  натуральний кальцій, крейда та папір та картон на крейдовані. За рештою позицій  між країнами переважає міжсекторна торгівля.

В структурі загального експорту з Ізраїлю до Польщі (214 881 000 дол. США) вагомою є частка товарної групи (38) (13,6%; інші хімічні продукти). В структурі загального імпорту Ізраїлю з Польщі (237 996 000 дол. США) домінує  продукція групи (87) (17,5%; засоби наземного транспорту, крім залізничного або трамвайного рухомого складу). Товари  наукомісткої групи (84) (реактори ядерні, котли, обладнання і механічні пристрої, комп'ютери) займають провідні позиції як в структурі загального експорту (16,8%), так і в структурі загального імпорту (11,0%) товарів між Ізраїлем та Польщею.

5. Перспективи поглиблення РТУ

Можливість поглиблення РТУ між ЄС та Ізраїлем полягає у переході від Зони вільної торгівлі до Митного союзу, що матиме наступні наслідки для ізраїльської сторони. Перший наслідок полягатиме в тому, що Ізраїль муситиме прийняти правила торгівлі ЄС, а саме — преференційну торгівельну піраміду ЄС. І оскільки