Формування бібліотечних виставок
11

ІІ. Наочна популяризація інформаційних ресурсів

2.1 Книжкові виставки

Змістовне формування бібліотечної виставки, як і інша діяльність, складається з окремих етапів [10].

- Перший етап пов'язаний з уточненням проблематики виставки. Питання, якому буде присвячена виставка, повинна мати проблемний характер, тобто повинно мати вивчення, дослідження. Наприклад, Люди Космоса (астронавти і філософи).

Необхідно відмітити, що інколи потрібно розробляти виставки не з однієї області знань, а з пересічними областями, як правило там і знаходяться питання, які є проблемними.

- Слідуючим етапом є вивчення змісту проблеми, яку необхідно розкрити перед читачами. На даному етапі умовою є те, що книга, стаття або інший матеріал не з'являються на виставці, якщо зміст даного документу не відомий бібліотекарю, не зрозуміла точка зору автора.

При цьому не можна економити на затратах по вивченню змісту проблеми або ж нехтувати окремими процесами [10]

- Третій етап - це розробка концепції виставки. Бібліотекарю слід обдумати і відібрати необхідні для виставки документи, обдумати оформлення, за допомогою чого він зможе здійснити загальну думку, передати необхідні ідеї та образи. При цьому всі елементи виставки повинні мати точні призначення, а це дасть змогу читачеві зробити певні висновки, на що і розраховує бібліотекар.

Формування концепції виставки можна вважати завершеним, якщо можна дати відповідь на три питання:

1.Що ви хотіли сказати?

2.Для чого і кого готуєте бібліотечну виставку?

3.Яким чином думаєте виразити свою позицію? [10; 28]

Орієнтири або принципи, на які слід спиратись при розробці замислу виставки: