Формування бібліотечних виставок
15

-тема важлива, але матеріал викладено спрощено, нецікаво;

-тема загубила актуальність;

-видання застаріло за змістом;

-книга не привабила до себе читача із-за поганого поліграфічного оформлення;

-має складний, тяжкий для сприйняття матеріал.

Аналіз відповідей читачів дозволить прийняти не тільки рішення про долю видання, а й вловити спектр неактуальних або нецікавих тем і скоректувати план виставкової роботи бібліотекаря. [24; 67]

 

Наочна агітація та пропаганда в бібліотеках

 

Наочна агітація і пропаганда літератури перший методи масової роботи бібліотеки, заключається в рекомендації книг шляхом показу їх через розкриття змісту в здоровому сприйнятті. [1; 149]. Ціль наочної агітації і пропаганди - залучити людей до читання, виховувати культуру читання, розкривати бібліотечні фонди.

Наочна агітація та пропаганда в бібліотеці основуються на пред'явленні читачеві самостійності при виборі книг, зберігаючи за бібліотекарем керівної ролі і їх підборі, систематизації та рекомендації.

Дати читачеві уявлення про зміст і характер книги можна двома методами. Першим являється - показ літератури. Така дія показує, що це найпопулярніша форма наочної пропаганди літератури в бібліотеці є різні книжкові виставки.

Другий спосіб заключаешься в пропаганді книги через твори образотворчого мистецтва. Головним чином це, бібліотечний плакат, а також альбом. [32; 13]

Загальним досягненням всіх форм наочної агітації та пропаганди є дальність сприйняття та вибір.