Формування бібліотечних виставок
17

2.1. Книжкові виставки

Однією з найперших і основною відмінністю книжкової виставки є показ на ній самих творів друку, що дає змогу читачеві самому ознайомитись з книгою і при відкритому доступі - негайно отримати її. Цінність виставки для читача визначається тим, що він може взяти книгу з виставки, переглянути її, подивитись ілюстрації, прочитати окремі сторінки. Таке ознайомлення поглиблює цікавість читача до книги.

У великих бібліотеках організуються виставки музейного типу. На них експонуються рідкісні видання, рукописи та інші матеріали які з виставки не видаються.

Другою ознакою виставки - часовий фактор. Як і інші форми пропаганди книги, виставка служить перш за все для пробудження цікавості. З психології відомо, що найважливішим витоком не примусової цікавості є новизна предметів або явищ. Тому необхідно часто змінювати виставки і систематично обновлювати експозиції. Час демонстрації виставок різний. Цей період залежить від важливості та актуальності вибраної теми, від кількості та характеру літератури. Однак в любому разі при визначенні строку дії виставки слід враховувати такий фактор, як пробудження та згасання інтересу. Потрібно враховувати і те, що додому книгу в масових бібліотеках видають на строк до 15 днів. Активні читачі відвідують абонемент 1 раз в 2 тижні. Тому на абонементі і в читальному залі доцільно притримуватися строку експозиції в два тижні. [7; 95]

У всіх бібліотеках систематично організуються виставки двох видів і інформаційні виставки нових надходжень та рекомендовані тематичні виставки.

Виставки цих типів бувають постійними, довгостроковими та короткостроковими, всередині або позабібліотечними.

 

Виставки нових надходжень

Їх ціль - систематична наочна інформація про нові надходження в бібліотеку творів друку за той чи інший період (один - два тижні).