Формування бібліотечних виставок
19

В бібліотеках, в яких більшість книг видається додому, а майже всі журнали залишаються в читальному залі, нові надходження експонуються відповідно на абонементі (головним чином книги) і в читальному залі (всі журнали, а також книги, що надійшли в його фонд).

В невеликих бібліотеках при малому числі надходжень виставки нових книг створюються на абонементі на один-два дня, але і в цих випадках слід виставляти для них постійно-відомі читачам дні (неділі, місяці). [10; 100]

На абонементі більш великих бібліотек виставки потрібно виставляти на два тижні, видавати дублети отриманих книг та отримувати замовлення на інші. Корисно поряд з книгою показувати присвячені їй статті або рецензії, виділяти закладинкою книгу, на яку слід звернути особливу увагу читача. Після закінчення експозиції книги видаються читачам по замовленню, а інші розставляти в фонді або демонструються на виставках в стелажах, бажано з закладинкою "Новинка".

В читальних залах нові номери журналів одразу після їх отримання виставляються на відповідній виставці взамін попередніх номерів. Те саме проводиться і з газетами. Корисно встановлювати на вулиці поряд із входом в бібліотеку стенди для розклеювання декількох газет (подібно тому, як це робиться на вуличних щитах) [14; 19-26].

В спеціальних бібліотеках (на виробництвах, вузах) виставки нових надходжень видань всіх видів і перш за все реферативних журналів, експрес- інформацій, бібліографічних покажчиків та інших довідкових матеріалів, що відповідають профілю закладу, створюються Дні інформації. При цьому проводяться бібліографічні обзори, консультації.

 

Тематичні виставки

Завдання тематичних виставок - показати найбільш цінні книги з актуальної теми, допомогти читачеві вибрати те, що читачеві потрібно для вивчення даного питання.