Формування бібліотечних виставок
2

ВСТУП

Актуальність теми. Сучасне бібліотечне обслуговування, проводиться в умовах відкритого інформаційного простору і передбачає: організацію найбільш раціонального обміну інформації; створення необхідних і достатніх умов всіх станів роботи з інформацією, ознайомлення всіх людей з цінностями світової культури.

Виставкова діяльність публічних бібліотек, окрім розкриття книжкових фондів, повинна забезпечити осмислення мотивів звернення до інформації, а також стимулювати здатність до інформаційного спілкування. Читацька аудиторія сприймається не як об'єкт навчання і виховання, а як рівноцінний учасник комунікативного процесу, діалогу, який проходить у бібліотечному середовищі. В зв'язку з цим виникає необхідність введення в наочній діяльності таких форм і методів, котрі дозволяють ввійти в відкритий інформаційний простір, найбільш повно розкрити світові соціокультурні процеси, а також створити умови для саморозвитку особистості бібліотекаря і читача.

Мета дослідження - вивчити теоретичні питання, щодо проведення та організації бібліотечних виставок. Виявити найбільш розповсюджені напрямки виставок.

Об'єкт дослідження - процес формування бібліотечних виставок.

Предмет дослідження - використання інформаційних та телекомунікативних технологій в бібліотеках.

Завдання дослідження:

-виявити основні напрямки і технологічні процеси формування виставок;

-проаналізувати підходи сучасних бібліотекознавців щодо організації бібліотечних виставок;

-виявити зручність доступу до різних витоків інформації одночасно - до web- сайтам і періодичних видань;

-виявити значення виставок в системі бібліотечного обслуговування.