Формування бібліотечних виставок
29

III. Методика проведення книжкових виставок з урахуванням вікових особливостей для дітей та юнацтва

Однією з вимог до виставкової діяльності бібліотек є вимога, що матеріали виставки повинні враховувати вікові особливості читачів, які будуть з ними ознайомлюватись. Тільки тоді ця форма роботи буде реалізована в максимально ефективному варіанті, буде "працювати" на вирішення багатьох взаємопов'язаних бібліотечних задач. [30; 29]

Як правило, в публічних бібліотеках виділяються слідуючі вікові категорії: читачі - діти і дорослі.

Обслуговування читачів-дітей в нашій країні, Росії і деяких країнах Європи здійснюється в дитячих бібліотеках, крім того, в бібліотеках, що обслуговують дорослих, організовуються спеціальні структурні підрозділи і дитячі абонементи.

Крім цих двох вікових категорії, слід відмітити юнацтво: межуючий віковий період між дитинством і дорослим життям. Обслуговування юнацтва здійснюється в спеціальних юнацьких бібліотеках, юнацьких відділах великих публічних бібліотек, юнацьких секторах або кафедрах в бібліотеках ЦБС.

Специфіка виставкової діяльності в дитячих бібліотеках заключається в тому, що задачею бібліотекаря є: через демонстрацію і образність зробити тему виставки і самі книги наочними, зрозумілими, привабливими і цікавими для дітей. Виставкова діяльність бібліотеки веде до розкриття книжкового фонду, робить його ще більше зрозумілим, "прозорим" і дружелюбним, зкріплює зв'язок книги з дитиною.

Використання принципу наочності і дозволяє посилити естетичний і. пізнавальний потенціал виставок в дитячих бібліотеках. Достатньо детальний опис різних книжкових виставок для читачів-дітей наводяться в методичному посібнику В.П.Доморацького та М.В.Белоконенко [8; 16-21].

В експозицію бібліотечної виставки для дітей доцільно включати ігрові елементи, саморобки, натуральні предмети. Поряд на виставці можна