Формування бібліотечних виставок
35

Висновки

Виставкова діяльність бібліотек є однією з форм розкриття багатства фондів широкому загалу відвідувачів. Це своєрідне мистецтво, результат наукової і творчої роботи бібліотекаря, одна з найпоширеніших форм бібліотечної роботи, що має на меті популяризацію колекцій, висвітлення актуальних подій сьогодення аби викликати інтерес читачів до літератури різної тематики. Дуже часто, підчас чи після закриття виставки, читачі активніше цікавляться матеріалами дотичними саме до її тематики. Ефективність кожної виставки визначається такими мірилами, як актуальність, корисність, чіткість, простота, легкість сприйняття та естетична насолода.Бібліотечні виставки наочно демонструють розділи фонду та окремі видання. Саме книжкова виставка є засобом розкриття інформаційних ресурсів книгозбірні, її візитною карткою, відображаючи стиль бібліотеки і творчі можливості персоналу.Вивченням виставкової роботи, що мали важливі теоретичні положення і методичні рекомендації займались видатні радянські бібліотекознавці: Д.А.Балика, А.Я.Віленкін, Ю.В.Григор'єв, Є.Н.Мединський, Е.И.Хдебцевич та інші.

Ефективність виставкової діяльності бібліотек обумовлена чіткою читацькою адресою, актуальністю тематики бібліотечних виставок, неординарністю підходів до розкриття проблематики виставки, а також відбором літератури.              Бібліотечні виставки для дітей та юнацтва являються важливою основою частини інформаційно-освітнього середовища.Система плакат: із зображенням знаків-символів для бібліографічного орієнтування - один зі способів організації візуального середовища в бібліотеці.

Основною вимогою до бібліотекаря, що займається виставковою діяльністю є: знання і вміння в області сучасних форм і методів організації бібліотечних виставок, комп'ютерних технологій, психолого-педагогічного вміння та навичок, навичок проектування та моделювання. Виставки є важливою складовою бібліотечного  обслуговування. Сучасну бібліотеку важко уявити без системи виставок, плакатів і інших наочних посібників , які слугують   розкриттю бібліотечного фонду,зацікавленню читача.