Формування бібліотечних виставок
9

1.3. Вимоги до організації виставок

Основними вимогами до організації книжкової виставки є: комфортність, наочність, доступність, оперативність.

Комфортність являє собою сукупність умов, обумовлених найбільш ефективними можливостями для праці з книгою і одночасно з відпочинком читача [10; 12]. Ці умови включають в себе зручне розміщення книг на виставці і додаткове освітлення, місце для відпочинку читача. Крім того, читачу необхідно психологічний комфорт при огляді виставки, можливість ознайомлення з книгами (документами) в спокійній обстановці, тобто сама виставка повинна функціонувати гармонійно в бібліотечній сфері.

Наочність в практичній роботі бібліотек нерідко трактується тільки як те, що можна побачити і показати. Це знижує ефективність наочності як прийому, штучно організовуючи діапазон її можливих застосувань [8; 6].

В роботі бібліотек використовується три види наочності:

-документ, представлений в фонді бібліотеки в режимі відкритого доступу;

-образ документа, як елемент бібліотечної виставки, плаката, рекомендованого списку літератури;

-бібліографічний опис документу в каталогах, картотеках, списках [6; 141].

Кінцева мета принципу наочності - показати користувачу наявність документа в фонді і переконати в його доступності. Виставкова діяльність бібліотек, спирається на принцип наочності і являє собою найбільш діючим способом його реалізації [24; 160].

В рамках всієї системи "наочність" може бути виділена підсистемна наочність при організації та проведенні бібліотечних виставок. Її зміст, в свою чергу, може бути розкрито шляхом створення різних її аспектів [6; 6].

Книга є перш за все літературним пам'ятником, документом окремої епохи. Зміст книги може бути розкрито експозиційними засобами, тобто