Корпоративна стратегія: особливості та проблеми розробки» (на прикладі ТОВ «Глобинський м'ясокомбінат»)
29

можливостей росту на існуючому ринку за рахунок випуску нової продукції, навіть технологічно не пов'язаної з наявними виробничими потужностями. При цій стратегії компанія орієнтується на кілька сегментів ринку і розробляє для кожного з них окремі пропозиції. Звертатися до всіх іноді означає не звертатися ні до кого. Підприємству слід випускати нові види ковбас, та іншу нової продукцію, і за рахунок цього зміцнити свою позицію на ринку.

 

2.3 Аналіз зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства

 

Аналіз зовнішнього середовища являє собою оцінку стану та перспектив розвитку найважливіших, з точки зору організації, суб'єктів і чинників довкілля: галузі, ринків, постачальників і сукупності глобальних чинників зовнішнього середовища, на які організація не може безпосередньо впливати.

Аналіз зовнішнього середовища служить інструментом, за допомогою якого розробники стратегії контролюють зовнішні по відношенню до організації чинники з метою передбачати потенційні загрози і відкриваються нові можливості. Аналіз зовнішнього середовища дозволяє організації своєчасно спрогнозувати появу загроз і можливостей, розробити ситуаційні плани на випадок виникнення непередбачених обставин, розробити стратегію, яка дозволить організації досягти поставлених цілей і перетворити потенційні погрози у вигідні можливості.

Загрози і можливості можуть проявлятися у семи областях зовнішнього оточення, відповідно їм групуються і фактори, які піддаються аналізу. Дослідження цих груп факторів дозволяє отримати повне уявлення про  тенденції розвитку зовнішнього середовища організації.

При аналізі економічних чинників розглядають темпи інфляції (дефляції), податкову ставку, міжнародний платіжний баланс, рівень зайнятості населення в цілому і в галузі, платоспроможність підприємств.

При аналізі політичних чинників слід стежити за угодами з тарифів і торгівлі між країнами, протекціоністської митної політикою, спрямованою проти