Корпоративна стратегія: особливості та проблеми розробки» (на прикладі ТОВ «Глобинський м'ясокомбінат»)
31

проблемами, організація як соціальна система сама повинна змінюватися, пристосовуючись до зовнішнього середовища.

У нашій країні цілий ряд факторів соціального середовища набув особливого значення. До них відносяться загострені національні почуття, ставлення основної маси населення до підприємництва, роль жінок і національних меншин в суспільстві, розвиток руху на захист прав споживачів, зміна ролі керуючих у виробництві та їх соціальних установок, зміна суспільних цінностей.

Аналіз міжнародних чинників придбав важливе значення для вітчизняних організацій після скасування державної монополії на зовнішню торгівлю. Багато великі й середні організації активно діють або збираються діяти на міжнародному ринку. Тому керівництво повинно слідкувати за ситуацією, яка складається в цьому великому сегменті. Потрібно відслідковувати політику урядів інших країн, що передбачає зусилля по захисту чи розширенню національного ринку в цілому або в окремих галузях.

З урахуванням чинників зовнішнього середовища стратегія організації може бути спрямована на пошук захисту в уряду від іноземних конкурентів, на зміцнення внутрішнього ринку або на розширення міжнародної активності.

Аналіз зовнішнього середовища рекомендується закінчувати складанням переліку як зовнішніх загроз, так і можливостей, з якими організація стикається в цьому середовищі. Форма представлення цього переліку може бути різною, але, як правило, вона повинна включати зовнішні фактори для їх ранжування за ступенем впливу на організацію та оцінку впливу.

При розробці стратегії організації менеджери повинні досліджувати не тільки зовнішнє середовище, але і ситуацію всередині організації. Необхідно ідентифікувати ті внутрішні зміни, які можуть розглядатися як сильні і слабкі сторони підприємства, оцінити їх важливість і встановити, які з них можуть стати основою конкурентних переваг. Для цього проводиться управлінський аналіз діяльності підприємства.

Існує безліч сильних і слабких сторін діяльності підприємства. До сильних сторін можна віднести серйозні і явні споживчі переваги, можливість економії на